Een bekend probleem in meerdere Industrieën is over- en onderextractie van stof, damp, geur en ultrafijne deeltjes (UFP). Een bekend probleem dat echter nog steeds vaak over het hoofd wordt gezien. Dit heeft als gevolg (te)veel onnodige kosten. Vandaar dat dit probleem op de juiste wijze aangepakt moet worden. Voorkom over- en onderextractie met maatwerk oplossingen.

Voorkom over- en onderextactie

Er zijn heel vaak helaas twee mogelijke uitkomsten als het gaat om extractie en beide opties hebben hetzelfde effect. Te weinig extractie heeft als resultaat dat de werkvloer vies blijft. Dit wil je natuurlijk niet. Te veel extractie is simpelweg een verspilling van bronnen. In beide gevallen zit je met een groot probleem. Als organisatie wil je niet dat dit de enige twee opties zijn die je hebt. Als resultaat heb je een grotere CO2-voetafruk, veel apparatuur onderhoud  dat voorkomen kan worden en een onveilige werkomgeving. Extractie is alleen geoptimaliseerd als het op maat gemaakt is zeggen specialisten. 

De juiste extractie verminderd operationele uitgaven

Een systeem met de juiste aanpassingen zal niet meer energie gebruiken dan nodig. De mogelijkheid voor over- of onder extractie van bronnen vervalt hierdoor. Voorkom over- en onderextractie door het af te stellen op de eisen van een specifieke productielocatie, hierdoor vermindert energiegebruik tijdens productie. Zo ook de tijd voor onderhoud van deze systemen, waardoor de bedrijfstijd van productie zal toenemen. Dit hele proces zorgt voor lagere operationele kosten waarbij de aanvankelijke investering binnen 2 tot 4 jaar is terugverdiend. Ondanks deze schatting zijn fabrieken zijn in realiteit vaak nog steeds sceptisch.

Voordelen van de juiste extractie

  • Lagere energie verplichtingen = minder energieverbruik
  • Verminderde uitvaltijd = meer productiviteit en minder onderhoudskosten
  • Betere arbeidsvoorwaarden = verbeterde productiviteit, afname in ziekte van de werknemer & meer omzet
  • Afname in explosiezonering = lagere verzekeringspremie, minder kosten voor ATEX apparatuur door verminderde zonering

Lees hier meer over over- en onderextractie via de JOA Air Solutions website. Geïnteresseerd in meer blogs? Lees hier onze Bogerd Consulting blogs.