De hoge gas en stroomprijzen zorgen ervoor dat Nederlandse chemiebedrijven op den duur financieel ongunstig zullen worden. De industrie stagneert door hoge gasprijzen en het sentiment op de markt is grimmig wegens onzekerheid in de toekomst. De internationale concurrentie is onvoorstelbaar, want zij kampen in vergelijking natuurlijk niet met zulke hoge prijzen. Bedrijven uit Azië en Noord-Amerika hebben een groter aandeel en groeien procentueel sneller vergeleken met Nederlandse chemiebedrijven.

Industrie stagneert door hoge gasprijzen

Er is een zorgwekkende toename in chemiefabrieken waarbij er sprake is van verminderde productie of sluiting de afgelopen maanden. Dit komt vooral door de oorlog in Oekraïne, hierdoor zijn er hoge gas- en stoomprijzen. Chemelot, een van de Nederlandse chemieconcerns, heeft zowaar dertig procent van plaatsingen platgelegd. Veelal zijn de producten die chemiebedrijven die hier geplaatst zijn afgeleid van voornamelijk aardgas.

Lees meer over de chemische industrie die stilvalt door hoge kosten via de VNCI site. Geïnteresseerd in meer blogs? Lees hier onze Bogerd Consulting blogs.